Zelfzorg is zoveel meer dan wat ‘me-time’ inplannen

Gepost door Isabelle op 04.02.2019

Heart

Elke dag zou in het teken moeten staan van liefhebben. Liefde voor elkaar maar ook voor jezelf! We horen en lezen veel over zorgen voor jezelf. Als je denkt aan zelfzorg dan komt al snel ‘me-time’ naar voren: een badje nemen met véél schuim, jezelf bloemetjes kopen of dat ene glaasje cava om het weekend te vieren. Ja dat is zorgen voor jezelf, maar zelfzorg is echt veel ruimer. Het begint met het kennen van je eigen grenzen en de betekenis is ruimer dan wat me-time.

Wat is zelfzorg dan?

Zelfzorg, dat is zorgen voor jouw lichaam. Het is durven nee zeggen en je eigen grenzen kennen. Voor mij is zelfzorg in contact staan met jezelf. Het is diep vanbinnen voelen wie ben ik en wat wil ik? En dat kan op allerlei momenten. Als ik naar huis rij van een lange dag werk dan denk ik na over mijn dag. Hoe is mijn dag geweest? Heb ik energie, ben ik blij of voel ik me opgejaagd? In de supermarkt vraag ik mezelf af waar ik nu echt eens zin in heb. Het zijn die momenten die belangrijk zijn, het moet niet altijd over mindfulness of yoga gaan. Neem regelmatig eens de tijd om stil te staan bij jezelf, dat kan in de wagen, tijdens je routine in de badkamer of wanneer je eens een momentje alleen bent.

Waarom is zelfzorg zo belangrijk?

In onze gehaaste maatschappij leren we spijtig genoeg niet meer om in contact te staan met onszelf. Maar het is eigenlijk nog nooit zo belangrijk geweest als nu… Er is heel wat te doen rond burn-outs, stress en ziektes.  Vaak zijn mensen met een burn-out vervreemd van zichzelf, net daarom is zelfzorg zo belangrijk! Ze staan niet meer in contact met zichzelf, waardoor ze gewoon verder doen zoals ze bezig zijn en over hun grenzen gaan. Dat is niet verwonderlijk, in onze maatschappij nemen we heel wat over. Daardoor kunnen we onze eigenheid en onze ‘eigen ik’ snel verliezen...

Ken je grenzen

Er bestaat zoiets als een window of tolerance, binnen dit raam functioneren we optimaal maar vanaf we onze grens bereiken bekijkt het lichaam dit als gevaar. Over de grens gaan, dat kan vanalles zijn: grote vormen van stress, dingen die we onplezierig vinden om te doen, je job die je niet graag meer doet of blootstelling aan een slechte relatie. Deze dingen zorgen ervoor dat we de maximum bereikt hebben. Het gevolg? Onze hersenen zeggen ‘wij moeten zorg dragen voor dit lichaam’, hier is te veel stress en dat staat symbool voor gevaar. Ademhalingsproblemen, hoofdpijn, slecht slapen, concentratieproblemen en andere klachten zijn het gevolg.

Alles blijft in ons lichaam. Daarom is zelfzorg zo belangrijk: het zorgt ervoor dat we niet tegen het maximum van onze window of tolerance aanlopen en dat we gezond blijven.  Check regelmatig hoe het met je gaat, luister naar je lichaam. Door mijn achtergrond als psychologe kan ik natuurlijk nog heel wat meer vertellen over dit onderwerp. Indien je er graag meer over weet, laat het mij zeker weten.

 

Hoe zorg jij voor jezelf?

Er is dus niet zoiets als de juiste manier om voor jezelf te zorgen. Ja er zijn bepaalde guru’s of magazines die beweren dat zij de juiste manier gevonden hebben, maar zelfzorg start gewoon bij jezelf. Je moet zelf keuzes durven maken en niemand kan jou vertellen hoe jij het beste voor jezelf zorgt.

Hoe doe jij dat, voor jezelf zorgen? Lukt het je en heb je bepaalde tips? Zo kunnen we elkaar wat motiveren!

Liefs, Isabelle

GRATIS VERZENDING

100% VEGAN

BELGISCH MERK

VOOR GEVOELIGE HUID